Zdrowo i smacznie – lekcja techniki w klasach piątych
W ramach czerwcowych zajęć techniki uczniowie klas piątych wzięli udział w praktycznej lekcji poświęconej tematowi zdrowego odżywiania. Celem zajęć było nie tylko utrwalenie zasad zdrowego stylu życia, ale również rozwijanie umiejętności kulinarnych i współpracy w grupie.
Podczas lekcji uczniowie samodzielnie przygotowywali kanapki oraz tortille z warzywami i zdrowymi dodatkami. Uczniowie mogli wykazać się kreatywnością, komponując swoje potrawy zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania – nie zabrakło kolorowych warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i lekkich dodatków.
W przygotowaniach wykorzystano deseczki kuchenne zakupione w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”, co nie tylko ułatwiło pracę, ale również pozwoliło zadbać o higienę i bezpieczeństwo podczas zajęć.
Zajęcia przebiegały w miłej i zaangażowanej atmosferze. Uczniowie z entuzjazmem podeszli do zadania, a efektem były nie tylko apetyczne dania, ale również większa świadomość na temat tego, co warto jeść na co dzień.
Lekcja okazała się smakowitą i pożyteczną przygodą – z pewnością zostanie zapamiętana na długo!