„Programu dla szkół” zastąpił realizowane w roku szkolnym 2017/2018 programy „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. Jego głównym celem jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie spożycia owoców,warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania.
Dzieciom uczestniczącym w „Programie dla szkół” (uczniowie klas I-V ) w trakcie wybranych tygodni roku szkolnego 2022/ 2023 udostępnia się bezpłatnie co najmniej 3 razy w tygodniu: świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia) oraz mleko i produkty mleczne.
Owoce, warzywa i soki:
jabłka
gruszki
śliwki
truskawki
marchew
rzodkiewka
papryka słodka
pomidory
kalarepa
soki owocowe
Mleko i przetwory mleczne:
mleko białe
jogurt naturalny
kefir naturalny
serek twarogowy
Koordynatorkami projektu w naszej szkole są Monika Broniecka i Tatiana Szymańska.