8 listopada obchodzony jest w Europie Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Cel powyższego święta jest niezwykle istotny - promowanie wśród najmłodszych, ale także starszych zdrowych nawyków żywieniowych, a także zwrócenie uwagi na konsekwencje złej diety w przypadku naszego organizmu. W szczególności, że we współczesnym świecie jesteśmy bombardowani produktami, które charakteryzują się niezwykle złym składem - zawierają dużo chemii, cukru, soli czy oleju palmowego. Samorząd Uczniowski wraz z opiekunkami zaprosił wszystkich uczniów i wychowawców do wspólnego przygotowania posiłków na godzinach wychowawczych. Można było korzystać tylko z produktów świeżych, nieprzetworzonych. Śniadanie obfitowało w warzywa, owoce, kolorowe kanapki. Staraliśmy się również ograniczyć spożycie mięsa, które również ma negatywny wpływ na nasze środowisko.
W akcji wzięły udział klasy: 3b, 4a, 4c, 5a, 5b, 5c, 6a, 6b, 8a, 8b oraz 8c.
Pamiętajmy, że zmiana nawyków żywieniowych to pierwszy krok do zdrowego życia.