W dniu 11 października klasa 3b zwiedzała w Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe "Zarębski". Kilkoro uczniów tak opisało naszą wizytę:
Eliza Carnieletto:
"...Gdy byliśmy już na miejscu, przywitała nas miła pani. Zaprowadziła naszą klasę do przebieralni, gdzie dała nam czapki, fartuszki i foliowe buty. Następnie pan zaprowadził nas na produkcję, gdzie dał nam spróbować twarogu. Później poszliśmy do chłodni, gdzie był 1⁰C.
Ostatnim punktem naszej wycieczki było laboratorium. Pan pokazał nam co zrobić, gdy chemia wpadnie do oka. Na koniec, gdy się ubraliśmy dostaliśmy od pań kefir, maślankę, śmietanę i twaróg.
Wycieczka bardzo nam się podobała, a maśłanka smakowała."
Karol Greczka:
"Na początku założyliśmy fartuszki, czepki i fole na buty. Potem weszliśmy do ogromnej sali, gdzie próbowaliśmy twarożku. Mogliśmy zobaczyć jak wlewa się kefir i jak zamyka się twaróg. Weszliśmy do pomieszczenia, gdzie był 1⁰C i tam trzymało się, już opakowane produkty. Byliśmy również w laboratorium, gdzie znajdowały się różne chemikalia. Był tam prysznic i maszyna do przepłukiwania oczu, jakby chemikalia się tam dostały.
Byłbym zapomniał, oni tam sobie sami oczyszczają ścieki.
Dostaliśmy drobne upominki z wycieczki."
Basia Iwin:
"... Weszliśmy do biura i przywitaliśmy się z milymi paniami. Potem poszliśmy do dziwnego miejsca gdzie ubraliśmy się w fartuszk, czepki i śmieszne foliówki na buty. Zaraz po tym poszliśmy do drzwi z napisem "Produkcja" Pan, który nas oprowadzał i opowiadał, otworzył te drzwi i zobaczyliśmy pomieszczenie, gdzie było duuużo rur. Z tego pomieszczenia przeszliśmy do wielkiego pomieszczenia, gdzie robiono kefir, twaróg i inne produkty. Pan dał do spróbowania świeżego twarogu. Widzieliśmy też jak maszyna wlewa kefir do butelek. później poszliśmy do chłodni, gdzie był 1⁰C. Zobaczyliśmy laboratorium, w którym bada się mleko. Na koniec dostaliśmy reklamówki, w których był kefir, śmietana, twaróg i maślanka."
Julia Smok:
"Na początek musieliśmy założyć specjalne fartuchy, czepki na głowę oraz osłonki na buty. Następnie pan oprowadzał nas po mleczarni. Mogliśmy zobaczyć jak produkowane są przetwory mleczne, między innymi kefiry, śmietana, twaróg i maslanka. Następnie byliśmy w chłodni, w której gotowe produkty są chłodzone i czekają na przewiezienie do sklepów. Potem byliśmy w laboratorium. Badane jest w nim mleko i sprawdzane czy jest dobre. Na koniec dostaliśmy serek, kefir, maślankę i śmietanę. Warto tam pojechać".
Nadia Szymańska:
"...Zanim weszliśmy do zakładu, cała klasa dostała białe fartuszki, czepki i niebieskie ochraniacze na buty. Widzieliśmy wiele różnych maszyn, które są bardzo potrzebne do produkcji nabiału. Był tam taśmociąg, z którego mogliśmy spróbować kawałek sera, maszyna, która nalewała kefir do butelek, stał tam ogromny zbiornik na mleko. Byliśmy w pomieszczeniu, gdzie było 1⁰C, było tam świeże mleko, żeby nie skisło. Mają tam maszyny, które pakują ser. Na zakończenie wycieczki dostaliśmy w prezencie kefir, maślankę i biały ser.
To był bardzo fajny dzień. Dowiedzieliśmy się dużo ciekawych rzeczy o mleczarni. Polecam każdemu, aby odwiedził tą mleczarnię. "
„Dawać zdrowie i radość poprzez gry w słońcu i na powietrzu”
95-054 Ksawerów
ul. Zachodnia 33