Marzeniem każdego dziecka, bez różnicy na wiek, jest zobaczyć jak powstajÄ… cukierki na patyku, czyli lizaki. Pierwsze wzmianki o tej sÅ‚odkiej przekÄ…sce, czyli gotowanym cukrze umieszczanym na specjalnych patyczkach, pochodzÄ… już ze Å›redniowiecza. W XVII wieku, wraz ze wzrostem dostÄ™pnoÅ›ci cukru w Europie, lizaki staÅ‚y siÄ™ coraz bardziej popularne. Dzisiejsze lizaki przyjmujÄ… bardzo różnorodne formy i ciekawe ksztaÅ‚ty. Najbardziej popularne to oczywiÅ›cie te okrÄ…gÅ‚e i kuliste, o czym osobiÅ›cie przekonali siÄ™ uczniowie klasy 2a i 2c, podczas wielkanocnych warsztatów cukierniczych. Po krótkim pokazie i pod czujnym okiem prowadzÄ…cych, każda klasa z wielkim zaangażowaniem ruszyÅ‚a do przygotowania swojego wymarzonego lizaka. Efekty pracy można zobaczyć w naszej fotorelacji.