Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Powstał w 2007 roku z inicjatywy Komisarza Unii Europejskiej i Euro - Toques - organizacji zrzeszającej szefów kuchni. Celem tego święta jest promowanie zdrowego odżywiania już wśród najmłodszych dzieci, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, przypominanie o spożywaniu regularnych posiłków czy informowanie o konsekwencjach złej diety.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy. Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresja).
Warto jednak zauważyć, że coraz bardziej jesteśmy świadomi tego, co jemy. Sprawdzamy etykiety, rezygnujemy z produktów, posiadających zły skład - gumę guar, syrop glukozowo - fruktozowy czy olej palmowy. Coraz częściej sięgamy po owoce i warzywa.
W związku z tym świętem Samorząd Uczniowski zaprosił wszystkich uczniów szkoły do udziału w akcji dotyczącej zdrowego jedzenia i gotowania. Wiele dzieci z naszej szkoły przygotowało w domach zdrowe posiłki, obfitujące w warzywa i owoce. Były to: sałatka z awokado, rzodkiewką, serem, jajkiem, ogórkiem, domowy zakwas z buraków, porcja obiadowa z dużą ilością surówek, krem z brokułów, sałatka z mixem sałat, ogórkiem, pomidorem, kurczakiem, serem feta i nasionami chia, sałatka warzywna, kanapki z pastą z awokado, twarożkiem, pomidorem i cebulą, ryba przygotowana w piekarniku z ryżem, surówką z kiszonej kapusty oraz sok pomidorowy, kanapka z chleba pełnoziarnistego z wędliną, sałatą, rzodkiewką, pomidorem i papryką, zupa warzywna oraz kanapki z gotowanym jajkiem, szczypiorkiem, pomidorem i cebulą. Autorami dań oraz zdjęć są: Adam Godlewski - klasa 5a, Mateusz Godlewski - klasa 7a, Aleksandra Łatkowska - klasa 8a, Hubert Łatkowski - klasa 6b, Beata Kolińska - klasa 4a, Filip Głaz - klasa 8a, Lena Wesołowska - klasa 4b, Marcel Krych - klasa 4b, Mateusz Włodarczyk - klasa 5b, Mateusz Wojdyn - klasa 2a, Aleksander Wojdyn - klasa 5a oraz Aleksander Markowski - klasa 5b.
Oprócz tego pani Monika Szafrańska przeprowadziła zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania. Uczniowie klas 7a, 7b, 7c i 7d podczas lekcji sami przygotowywali zdrowe posiłki.    
Pamiętajmy na co dzień o tym, co jest najlepsze dla naszego zdrowia!

Data dodania: 2021-11-21 16:28:42
Data edycji: 2021-11-21 16:30:18
Ilość wyświetleń: 931

Nasi Partnerzy

Motto
naszej
szkoły

„Dawać zdrowie i radość poprzez gry w słońcu i na powietrzu”

dr Henryk Jordan
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej