8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Powstał w 2007 roku z inicjatywy Komisarza Unii Europejskiej i Euro - Toques - organizacji zrzeszającej szefów kuchni. Celem tego święta jest promowanie zdrowego odżywiania już wśród najmłodszych dzieci, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, przypominanie o spożywaniu regularnych posiłków czy informowanie o konsekwencjach złej diety.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy. Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresja).
Warto jednak zauważyć, że coraz bardziej jesteśmy świadomi tego, co jemy. Sprawdzamy etykiety, rezygnujemy z produktów, posiadających zły skład - gumę guar, syrop glukozowo - fruktozowy czy olej palmowy. Coraz częściej sięgamy po owoce i warzywa.
W związku z tym świętem Samorząd Uczniowski zaprosił wszystkich uczniów szkoły do udziału w akcji dotyczącej zdrowego jedzenia i gotowania. Wiele dzieci z naszej szkoły przygotowało w domach zdrowe posiłki, obfitujące w warzywa i owoce. Były to: sałatka z awokado, rzodkiewką, serem, jajkiem, ogórkiem, domowy zakwas z buraków, porcja obiadowa z dużą ilością surówek, krem z brokułów, sałatka z mixem sałat, ogórkiem, pomidorem, kurczakiem, serem feta i nasionami chia, sałatka warzywna, kanapki z pastą z awokado, twarożkiem, pomidorem i cebulą, ryba przygotowana w piekarniku z ryżem, surówką z kiszonej kapusty oraz sok pomidorowy, kanapka z chleba pełnoziarnistego z wędliną, sałatą, rzodkiewką, pomidorem i papryką, zupa warzywna oraz kanapki z gotowanym jajkiem, szczypiorkiem, pomidorem i cebulą. Autorami dań oraz zdjęć są: Adam Godlewski - klasa 5a, Mateusz Godlewski - klasa 7a, Aleksandra Łatkowska - klasa 8a, Hubert Łatkowski - klasa 6b, Beata Kolińska - klasa 4a, Filip Głaz - klasa 8a, Lena Wesołowska - klasa 4b, Marcel Krych - klasa 4b, Mateusz Włodarczyk - klasa 5b, Mateusz Wojdyn - klasa 2a, Aleksander Wojdyn - klasa 5a oraz Aleksander Markowski - klasa 5b.
Oprócz tego pani Monika Szafrańska przeprowadziła zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania. Uczniowie klas 7a, 7b, 7c i 7d podczas lekcji sami przygotowywali zdrowe posiłki.
Pamiętajmy na co dzień o tym, co jest najlepsze dla naszego zdrowia!
„Dawać zdrowie i radość poprzez gry w słońcu i na powietrzu”
95-054 Ksawerów
ul. Zachodnia 33