Dla rodziców

najważniejsze informacje

Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych

 

Realizując wymogi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO”),
Szkoła Podstawowa im. dr. Henryka Jordana w Ksawerowie pragnie przekazać Państwu informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych w szkole, jak również poinformować o przysługujących Państwu prawach z tym związanych.

1. Administratorem danych osobowych jest Szkoła Podstawowa im. dr. Henryka Jordana w Ksawerowie ul. Zachodnia 33, e-mail: sp.ksawerow@wp.pl.
2. Funkcję Inspektora Ochrony Danych pełni Sebastian Łabowski, adres e-mail: inspektor@bezpieczne-dane.eu
3. Dane będą przetwarzane w celu wypełniania zadań ustawowych lub statutowych Administratora danych osobowych, na podstawie przepisów obowiązującego prawa, bądź w innych przypadkach na podstawie udzielonej zgody na przetwarzanie danych osobowych w celu określonym przy pozyskiwaniu przez Administratora danych osobowych przedmiotowej zgody.
4. Dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów określonych w pkt 3, a po tym czasie przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa.
5. W związku z przetwarzaniem danych osobowych w celach, o których mowa w punkcie 3 odbiorcami Państwa danych osobowych mogą być organy władzy publicznej oraz podmioty wykonujące zadania publiczne lub działające na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa.
6. Podanie danych osobowych ma charakter dobrowolny jeżeli przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą.
7. Podanie danych osobowych ma charakter obowiązkowy, jeżeli podstawę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa.
8. Podane dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane.
9. Osobie, której dane osobowe dotyczą przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także przenoszenia danych w zakresie wynikającym z przepisów prawa.
10. Osobie, której dane osobowe dotyczą przysługuje również prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do wniesienia sprzeciwu lub cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu sprzeciwu lub wycofania zgody.
11. Przysługuje Państwu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Drodzy Państwo,

 

mając na uwadze dobro i bezpieczeństwo Uczniów, nasza szkoła postanowiła wdrożyć LIBRUS Synergia, który umożliwi Państwu bieżącą kontrolę frekwencji i postępów w nauce dzieci. Za pomocą systemu każdy Rodzic będzie mógł korespondować z dowolnym Nauczycielem, sprawdzać, czy dziecko uczestniczy w zajęciach oraz jakie otrzymuje oceny. Wystarczy zalogować się na swoje konto przez stronę https://synergia.librus.pl, wpisując LOGIN i HASŁO (system rozpoznaje wielkość liter). Wymiana informacji z Wychowawcą nie wymaga konfigurowania skrzynek pocztowych lub wypełniania skomplikowanych formularzy. Dane o ocenach i frekwencji są przedstawiane w postaci zestawień oraz aktualizowane na bieżąco przez Nauczycieli. Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania znajdą Państwo pod adresem: https://synergia.librus.pl/faq

 

Życzymy przyjemnego korzystania z serwisu!

Szanowni Państwo, poniżej zamieszczamy link do strony internetowej MEN, na której znajdą Państwo informacje dotyczące reformy edukacji.

Otwórz

Do pobrania

Wyprawka pierwszoklasisty

Spis przedmiotów dla pierwszoklasistów

Otwórz

Wyprawka przedszkolaka

Wyprawka dla oddziałów przedszkolnych

Otwórz

Karta zgłoszeń na świetlicę

Karta zgłoszeń na świetlicę

Otwórz

Zwolnienie z zajęć lekcyjnych

Otwórz

Ubezpieczenie NNW (Następstw Nieszczęśliwych Wypadków) w COMPENSA

Składka roczna 39 zł- płatna do 28 września 2018r.

Ochrona 24

Oferta ubezpieczeniowa

Otwórz

Ogólne warunki ubezpieczenia

Compensa

Otwórz

Obiady

W nowym roku szkolnym obiady w cenie 5 zł dla dzieci z kl. 0 – II, natomiast dla uczniów kl. III – VIII w cenie 6 zł.

Poradnia Psychologiczno – Pedagogiczna

Poradnia Psychologiczno – Pedagogiczna w Pabianicach, ul. Bracka 10/12 oferuje uczniom i rodzicom pomoc ONLINE.

Należy wejść na stronę poradni:  http://ppp-pabianice.webd.pl i znaleźć zakładkę POMOC ONLINE. Można tam uzyskać  pomoc całkowicie anonimowo, należy podać jedynie swój adres e-mail potrzebny dla uzyskania odpowiedzi od pracownika poradni.

Jeżeli rodzic chce się starać dla swojego dziecka o opinię o wydłużenie czasu na egzaminie szóstoklasisty musi skontaktować się z  Poradnią  najpóźniej do marca roku, w którym dziecko znajduje się w klasie 5. Poradnia wyznaczy wówczas termin badania dziecka.

Szklanka mleka

SZKLANKA MLEKA

Nasza szkoła dostarcza chętnym uczniom mleko w kartonikach, które objęte jest dotacjami Unii Europejskiej w ramach europejskiego programu dopłat do spożycia mleka w szkołach.

Mleko to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Jest to niezbędny i najbardziej wartościowy składnik codziennej diety człowieka.

Mleko jest jednym z najbardziej odżywczych i ważnych produktów w diecie człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki odżywcze zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrego stanu zdrowia.
Są one konieczne szczególnie w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ mają kluczowe znaczenie w ich właściwym rozwoju fizycznym i umysłowym.

Wapń
Mleko jest najważniejszym, najtańszym i najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Picie mleka i spożywanie jego przetworów zgodnie z zalecanymi normami wyżywienia, zaspokaja niemal w 100% zapotrzebowanie naszego organizmu na ten składnik. Wapń wykorzystywany jest do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.
Wapń z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez nasz organizm (w ponad 30%), 3-krotnie lepiej niż wapń z produktów roślinnych (w 10-13%). Litr mleka krowiego dostarcza około 1,2 g wapnia.

Białko
Białko mleka zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu człowieka, wystarczających do podtrzymania życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Musi być ono dostarczane organizmowi codziennie (nie jest magazynowane), a jego udział w dziennej diecie powinien wynosić 10-12%. Niedobór białka prowadzi do poważnych zaburzeń, takich jak zahamowanie wzrostu, spadek masy ciała, pogorszenie odporności itp.

Tłuszcz mleczny
Mleko zawiera jedynie kilka procent tłuszczu. Natomiast produkty mleczne, takie jak masło, sery, zawierają go od 30% do 80%. Osobom zagrożonym wystąpieniem choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy czy nowotworu, bądź już chorującym zaleca się spożywanie mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (1,5-2,0%). Natomiast mleko o najwyższej zawartości tłuszczu (3,2% lub 3,5 %) zalecane jest dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu.

Cukier mleczny
W mleku znajduje się od 4% do 5% cukru mlecznego. Ma on przede wszystkim korzystny wpływ na bioprzyswajalność wapnia. Jest również głównym źródłem węgla, który zapewnia prawidłową florę bakteryjną jelita grubego i dzięki temu właściwe jego działanie.

Witamina A
Witamina A jest konieczna do prawidłowego wzrostu i rozwoju nabłonka, podwyższa odporność błon śluzowych, odgrywa ważną rolę w przystosowaniu oczu do widzenia przy słabym oświetleniu.
Niedobór lub brak witaminy A objawia się niedowidzeniem o zmierzchu (tzw. kurza ślepota), pieczeniem spojówek w skutek ich wysychania i rogowacenia, a w cięższych stanach rozmiękaniem rogówki i jej owrzodzeniem, ponadto rogowaceniem skóry i wypadaniem włosów.

Witamina B2 (Ryboflawina)
Ryboflawina zawarta jest w koenzymach, które wchodzą w skład enzymów biorących udział w przemianie glukozy i aminokwasów w procesach utleniania komórkowego. Odgrywa również ważną rolę w biochemicznych przemianach w siatkówce oka.
Jej niedobór powoduje zmiany skórne, tj. zajady, łojotok, zmiany w obrębie rogówki i jamy ustnej, światłowstręt i zahamowanie wzrostu.

Witamina B12
Witamina B12 bierze udział w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych, pobudzając wzrost komórek i przyczyniając się do tworzenia i dojrzewania krwinek czerwonych, a także krwinek białych. Uczestniczy również w metabolizmie tłuszczu i węglowodanów.
Niedobór witaminy B12 powoduje niedokrwistość złośliwą.

Witamina D
Witamina D reguluje gospodarkę wapniową i fosforową organizmu przez ułatwianie wchłaniania i obniżanie wydalania wapnia i fosforu z moczem. Witamina D znajduje się w tranie, mleku, jajach, a jej prowitaminy w drożdżach, nowalijkach i tkankach zwierzęcych.
Jej niedobór powoduje krzywicę, utratę zębów, łamliwość kości, natomiast nadmierne dawki wywołują stan hiperkalcemii i odkładanie wapnia w tkankach miękkich.

Więcej informacji na stronie ARR:

http://www.arr.gov.pl/mleko-w-szkole

Owoce w szkole

Program „Owoce w szkole”, przyjęty przez Radę Ministrów, polega na bezpłatnym dostarczaniu uczniom klas I-III szkół podstawowych owoców i warzyw i jest częścią inicjatywy zaproponowanej przez Unię Europejską.

Produkty zakwalifikowane do dystrybucji w szkołach to owoce świeże: jabłka, gruszki, truskawki, warzywa świeże: marchew, rzodkiewka, papryka słodka oraz przetwory: soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne.

Celem programu „Owoce w szkole” jest ukształtowanie wśród dzieci nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu owoców i warzyw. Konsekwencją podniesienia świadomości uczniów w zakresie zdrowego żywienia będzie ograniczenie występowania wśród dzieci nadwagi i innych chorób cywilizacyjnych, spowodowanych zbyt małym spożyciem owoców i warzyw.

Owoce i warzywa dostarczane uczniom w ramach programu będą spełniać wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych. Dostarczane owoce i warzywa będą gotowe do bezpośredniego spożycia –  czyste, wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe, zdrowe.

Organizacją i wdrożeniem programu zajmuje się Agencja Rynku Rolnego. Na stronie internetowej www.arr.gov.pl można znaleźć więcej informacji na temat programu w tym również zasady rozdzielania owoców i warzyw.

Accessibility