MALI KUCHARZE W AKCJI

W dniach 23-27.10.2017 podczas zajęć rozmawialiśmy o zdrowym odżywianiu się. Dzieci z grupy 0 poznały produkty znajdujące się w piramidzie zdrowia, dowiedziały się, jak powstaje chleb, który na co dzień zjadamy oraz rozmawiały o tym, co trzeba robić, by być zdrowym. 26.10.2017 przygotowaliśmy kanapki ze zdrowych produktów przyniesionych z domu. Na naszym stole znalazły się: chleb, masło, wędlina, biały i żółty ser, pomidory, ogórki, papryka, kukurydza, szczypiorek, sałata i  jajka. Każdy wybrał swoje ulubione produkty spożywcze i wykonał z nich kolorowe i smaczne kanapki. Była to już nasza kolejna próba kulinarna, ponieważ we wrześniu mieliśmy okazję przygotować samodzielnie smaczną sałatkę owocową.  Przedszkolaki przy robieniu kanapek wykazały się dużą kreatywnością tworząc z zapałem kolorowe buzie i sowy. Kształciły one także zdrowe nawyki żywieniowe oraz dbałość o higienę podczas przygotowania i spożywania posiłków. Pięknie wyglądające kanapki zostały z apetytem zjedzone przez przedszkolaki. Zajęcia te były podsumowaniem wiadomości zdobytych podczas minionego tygodnia oraz okazją do uczczenia przypadającego 20.10.2017 Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni. Każdy przez chwilę mógł poczuć się jak szef kuchni, który przygotowuje swoje ulubione potrawy. Dzieciom bardzo podobały się te zajęcia, ponieważ same mogły przygotować sobie smaczny posiłek i dobrze się przy tym bawić.

 

 

Accessibility